Banánový chléb

22.04.2020

Suroviny:

150 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté

100 g strouhaného kokosu

1 lžička jedlé sody

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

1 lžička mleté skořice (nebo 2 lžičky perníkového koření) 

3 zralé banány + další na ozdobu 

1 lžička vanilkové pasty 

2 vejce

50 g tekutého kokosového oleje

hrst vlašských ořechů nebo mandlí (nasekané nahrubo)

100 ml teplé vody

Na ozdobení: 

plátky banánů

javorový sirup 

Postup:

Troubu předehřejte na 190°C (horkovzduch). Strouhaný kokos rozmixujeme v mixéru do konzistence mouky. Připravte si velkou mísu a smíchejte nejdřív suché ingredience, kokos, mouku, jednou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Potom na talíři vidličkou rozmačkejte banány, přidejte je ke směsi společně s vanilkou, vejci, olejem, ořechy a vše důkladně vyšlehejte. Nakonec přidejte teplou vodu a znovu vyšlehejte. 

Formu na chleba vymažte olejem, vysypte strouhaným kokosem a nalijte připravenou směs a na povrch nakrájejte plátky banánů, pečte 35-40 minut. Každá trouba peče jinak. Pro kontrolu propečení těsta raději udělejte test se špejlí. Vložte ji do středu těsta a vytáhněte, musí vyjít čistá. Pokud se na ni těsto lepí, pečte dalších 5 minut.