Žitné bulky

01.04.2021

Suroviny:

400ml polotučného mléka

1 balíček sušeného droždí

2 lžičky třtinového cukru

500g celozrnné žitné mouky hladké

2 lžičky soli

2 vejce

2 lžíce olivového oleje

dýňová semínka na ozdobu

Postup:

V hrnečku smícháme 150ml vlažného mléka, sušené droždí a třtinový cukr. Necháme vzejít kvásek a mezitím si připravíme do mísy mouku, sůl, vejce a olivový olej. Můžeme přidat na chuť i drcený kmín. Vše smícháme a můžeme přidat hotový kvásek a zbylé množství vlažného mléka. Uděláme těsto, nejlépe v robotu, které hněteme 2 - 3 minuty. Poté dáme kynout asi na hodinu. Hotové těsto prohněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých bulek, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme kynout asi 15 minut. Mezitím si předehřejme troubu na 195° a po vykynutí si bulky potřeme trochou vody a ozdobíme dyňovými semínky. Pečeme cca 25 minut.